Dogood eller Cheap Energy

Välja Cheap Energy eller Dogood El

Nyligen var jag ute och jämförde elavtal och efter att noggrant ha tänkt till kom jag fram till att det egentligen var två elbolag som verkade vara billigast i Sverige under en konsekvent basis. Deras gemensamma nämnare var att de är från Skåne och bara verkar syssla med att sälja el vilket gör att de kan erbjuda riktigt billiga elpriser. Saken är även som sådan att de inte verkar vara några stora organisationer med enorma kundtjänster utan verkar bedriva effektiv affär vilket ju såklart är spännande. Som sagt så läste jag ju på ordentligt och nedan tänkte jag ha som ambition att förklara och ge en guide kring vad som är positivt och negativt med dessa elbolag och hur de skiljer sig åt.

Cheap Energy

Detta elbolag verkar vara nystartat och har sin geografiska position i Kävlinge, Skåne. Vad jag kan läsa mig till har de inte klagomål på sig i någon större utsträckning utan verkar solida. De erbjuder ett billigt elpris på kampanj som verkar svårt att match för konkurrenterna. I min stickprovsundersökning har Cheap Energy 9 av 10 gånger dykt upp på förstasidan på jämförelsesidan Elbyte vilket ju är ett bra omdöme. Sen kan man ju komma att undra hur ett sådant här litet elbolag kan tjäna några pengar då på mig som konsument. Efter noggrannare granskning av deras prisspecifikation så är det ju som så att de rabatterar bort hela sin månadsavgift så efter att kampanjen gått ut ett år in i det rörliga elavtalet så blir ju öre/kWh elpriset betydligt dyrare. Jag antar att det är där de börjar tjäna sina pengar, alternativt att de satsar på att bygga upp en stor kundstock som de sedan kan sälja vidare. Rena spekulationer men de har säkert en genomtänkt affärside som ligger bakom.

Dogood El

Dogood El valde jag att byta elavtal till då de hade en prisbild som var riktigt tydlig och transparent. De kör helt utan kampanjer, har bara rörligt elpris och ett riktigt pressat elpris. De ligger inte långt ifrån Cheap Energys kampanjpris och du vet att det är detta påslag som du får genomgående. Sen bestäms deras rörliga elpris av hur spotpriset på el rör sig varje månad via Nord Pool. Det är inte ett pris som Dogood El kan göra något åt utan de måste köpa el för det elpriset. Det betyder i slutändan att Dogood El måste driva sin verksamhet på ett innovativt och effektivt sätt där varje anställd presterar till max. Jag testade t.ex. att ringa till deras kundtjänst och fick ett lika bra bemötande och hjälp som jag fick av Fortum som var mitt tidigare elbolag. Dessutom är mitt elpris nu betydligt lägre. Det skiljde sig ca 30 öre/kWh i elpriset 2021 vilket ju ger en hel del per år.

Rekommendation

Min slutliga kommentar är att det är väldigt viktigt att jämföra elbolag och läsa på om information innan du gör ett byte av elavtal. Det finns alternativ med riktiga elpriser om du kan tänka dig elbolag som är mer uppkommande och inte har så kända varumärken. Det behöver dock inte betyda att de på något sätt skulle vara sämre än traditionella stora elbolag som funnits längre på marknaden. Framtiden får utvisa vilka det är som dominerar marknaden om 10 år.