Företag tillväxt

Hjälp ditt företag att växa

De flesta företag har någon gång tagit ett så kallat företagslån. Det finns många tillfällen då ett företagslån kan komma till användning, framförallt om företaget behöver expandera eller täcka en oförutsedd utgift. Att använda ett lån för att hjälpa sitt företag är oftast en praktisk lösning på ett tillfälligt problem.

Är du den som tvekar inför att ta ett lån till företaget? Det finns alltid risker med att ta ett lån, men företagslån för enskild firma är sällan en dålig lösning. Beroende på hur lånet ska användas kan det gynna företaget på olika sätt och om det används rätt kan det återbetalas på kort tid.

Använd företagslånet rätt

Det är alltid smart att göra upp en budget när det kommer till lån. Gör upp en plan för hur mycket du behöver låna, vad du ska göra med varje krona samt hur du planerar att betala tillbaka lånet och inom vilken tidsperiod återbetalningstiden bör vara. När du har din budgetplan klar blir det lättare att börja i rätt ände. Lånet ska även vara en investering, alltså ett medel för att i slutändan kunna få ut mer än vad du lånade. Därför kan det vara bra att göra en överslagsräkning på hur mycket du tror att lånet kan generera i form av en investering, för att få ett hum om ifall lånet kommer löna sig. Allt annat som inte är en investering hamnar under kategorin konsumtion och det ska lånet inte användas till.

Ansök om lån

När budgeten och alla räkenskaper är avklarade är det dags att ansöka om ditt företagslån. Beroende på vad du föredrar kan du ansöka på olika sätt. Antingen gör du låneprocessen via din bank, eller skickar in din ansökan till en långivare på nätet. Det finns många långivare på nätet och det är lätt för dig att jämföra vilken långivare du tycker passar dig bäst. Det brukar vara smidigare för företagare att ansöka om företagslån på nätet tack vare att processen sker online och utbetalningen sker därför snabbare än via en traditionell bank.

Ta god tid på dig med att jämföra olika långivare online, som Krea med flera, innan du skickar in din ansökan. Det kommer du tjäna på ekonomiskt, eftersom räntan kan skilja sig ganska mycket mellan olika långivare. Det kan även skilja sig åt när det kommer till hur mycket pengar du kan låna, vissa långivare erbjuder större belopp än andra. När du bestämt dig för en långivare och blivit godkänd, får du oftast pengarna inom någon bankdag eller två.