IT och webben

IT-tekniken hjälper spelbolagen att öka sitt utbud

Svenskarna är ett folk som gillar tekniska innovationer. Vi tycker också om att spela. Då är det kanske ingen slump att spel online har en av sina starkaste marknader i Europa här i Sverige. Spel online är så klart mest populärt hos de yngre generationerna, som har vana av internet. Av den kategorin är det runt 25 procent som gärna satsar pengar på sport. Kanske är det den kraftiga utvecklingen av spelbolagens tekniska förutsättningar som lockar många spelare i kategorin unga vuxna. Ett som är säkert är att den tekniska utvecklingen hos spelbolagen gör det möjligt att ständigt utöka utbudet av spel.

Source: Pexels

Egna program

Den nya typ av IT-teknik som spelbolagen använder idag gör det möjligt att spela på många olika sätt. Hos de stora bolagen kan du spela på sport från hela världen och de utvecklar ofta sina egna system och program. Exempelvis ett av de större bolagen, Mr Green, som har tagit fram Sportsbook 2.0 för deras kunder som spelar på odds. Förutom detta smarta verktyg erbjuder de även andra typer av betting, som asiatiskt handikapp och över/under. På sina sajter kan bolagen även ta tillfället i akt att lägga upp guider där spelarna kan lära sig mer. Det är tack vare den tekniska utvecklingen som branschen ständigt kan utöka sitt utbud.

Teknisk utveckling

Att slå vad och satsa pengar på sport är en urgammal sed. I begynnelsen var det endast möjligt att satsa på lokala sportarrangemang. En bookmaker tog emot vaden och skrev upp i sin bok. Det gav ett mycket begränsat utbud av spel, ofta gick det bara att satsa på vem som skulle vinna. Under förra århundradet utvecklades nya tekniker för kommunikation och framför allt i slutet på seklet, från 1970-talet och framåt blev det möjligt att tippa resultat på sporthändelser som utspelades på andra platser. Via ombud runt om i landet blev det möjligt att lämna in sin tipskupong där man tippat resultatet på matcher som skulle spelas långt borta. TV och radio gjorde det möjligt för de som satsat pengar att följa resultatet live. Även om detta så klart var stora framsteg gjorde spelmonopolet ändå att det endast gick att spela på förutbestämda matcher. Nästa stora förändringsvåg kom med internets intåg i början på 2000-talet. Med betting online gick det att välja själv vilka matcher man ville spela på, så kallat singelspel. Det blev även möjligt att enkelt spela på många fler olika sporter, även de som kanske inte tillhör våra största. Betting online har gjort det möjligt att själv utveckla en personlig spelstil.

Source: Pexels

Säkra betalningslösningar

En sak som länge höll tillbaka många från att testa på att spela online var betalningsbiten. Det kunde kännas osäkert att ge ifrån sig nummer till konton och kort. Idag har de flesta människor ett bank- eller kreditkort och med tekniska lösningar som BankID kan spelarna känna sig säkra med att deras uppgifter inte hamnar i orätta händer. De flesta spelbolag låter också sina kunder använda sig av andra tekniska lösningar som PayPal. Utvecklingen från att personligen lämna över kontanter för att satsa på lokala sporthändelser till att helt anonymt kunna satsa på sport över hela världen, är onekligen ett stort steg. Nästa tekniklösning som spås att bli stor inom spelbranschen är Virtual Reality och det återstår att se om det kommer att slå in. Kanske någon som vill slå vad om det?