Silicon Valley

Gå på en lärorik utflykt till Silicon Valley

För många ungdomar på gymnasiet är det en dröm att kunna göra en utflykt till Silicon Valley. I vart fall de ungdomar som är intresserade av IT. Det är dessutom en dröm som delas av många ungdomar från hela världen. Vissa skolklasser gör dessutom slag i saken. Eleverna samlar ihop pengar och beger sig därefter till Silicon Valley för att lära sig men kanske framförallt inspireras av företagen, personerna och allt annat som förknippas med Silicon Valley.

Flera av företagen i Silicon Valley tar dessutom emot besökare. Detta gäller oavsett om det är enskilda personer eller skolklasser som kommer på besök. Det finns ett stort antal guidade turer som visar besökarna runt på olika områden och företag i Silicon Valley. Många av dessa är inriktade på just skolklasser och IT-intresserade ungdomar i tonåren. En skolklass som väljer någon av de mer etablerade och guidade turerna i Silicon Valley kommer att lära sig massor om såväl företagen som de personer vilka en gång bildade företagen.

Tjäna pengar med skolklassen för att åka till Silicon Valley

Men som i princip allting annat här i tillvaron är det inte gratis. Silicon Valley är dessutom inte känt för att vara något av de billigare områden i USA. Men ett besök till Silicon kan vara hanterbart ekonomiskt, även för en svensk skolklass som tvingas att spendera en stor del av sin budget på resan över Atlanten. Med det finns många olika sätt för skolklasser och elever som vill tjäna pengar till klassen för att kunna förverkliga en resa till Silicon Valley. Och lyckas man samla ihop tillräckligt med pengar kommer det att vara värt allt arbete. En resa till Silicon Valley med besök på t ex Apple, Google eller Facebook är ett minne för livet.

Silicon Valley är mer än Facebook & Co

Silicon Valley är inte endast de stora IT-företagen. Det är så mycket mer även om det är IT-företagen som de flesta av oss först tänker på när vi hör ordet Silicon Valley. En skolklass som beger sig till Silicon Valley bör t ex även besöka naturreservatet Palo Alto Baylands. Naturen i detta område är magisk med ett imponerande djur- och fågelliv. Det är dessutom väl anpassat för att kombinera med t ex vandring och paddling med kanot. Med tanke på dagens natur- och miljödebatt vore det synd att inte inkludera en äkta naturupplevelse när man besöker de mer traditionella områdena av Silicon Valley.

Bildning och IT-historia i Silicon Valley

Vill man även finna inspiration för högre studier kan ett besök på Stanfords universitet var en intressant del av ett besök i Silicon Valley. Stanford är ett av USA:s, och även världens, mest välrenommerade universitet med inte mindre än 83 stycken nobelpristagare. Universitet har dessutom stor del i många av succéerna som skapat i Silicon Valley. Universitetet arbetar intimt tillsammans med företagen i Silicon Valley med en forskning som ständigt leder till nya upptäckter.

För att få en bra blandning av historia och IT är en ”garage-tur” närmast ett måste för den som vill göra en lärorik utflykt till Silicon Valley. Det är inte en skröna – många av de IT-företag som idag är världsledande började sin verksamhet i ett garage. Dessa garage har bevarats för eftervärlden varför det faktiskt är möjligt att besöka garagen i vilka storheter som t ex Google, HP och Apple en gång startade sina verksamheter.