Villa

Såhär gjorde jag för att designa mitt eget hem

Många som känner mig sedan innan bloggen vet att jag nyligen byggt en villa och i år flyttat in i den.

Kunde inte vara nöjdare med huset, byggnationen och allt som berör villan i sig. Allt gick smidigt till. Byggarbetarna var i en klass för sig. Arkitekten designade något som toppade mina förväntningar och genom hela processen gick vi tillsammans.

Arkitekten gav mig en idé. Jag och frugan bedömde den och återkopplade därefter med egna idéer. Arkitekten inkluderade idéerna i ritningarna och vidare fick allt att ske på bästa möjliga sätt.

Idag sitter kan i huset, nöjdare än någonsin och skriver blogginlägget härifrån. Såhär gick jag till väga med arkitekten för att designa huset snabbt och smidigt.

Steg 1—kontakt till realisering

Det första vi gjorde var att fiska bland olika arkitektbyråer. Vi hörde med andra som byggt villor nyligen och sökte tips och idéer på saker att tänka på när det kom till villabygge, villadesign och att anlita arkitekter för arbetet.

Det vi hörde mest av allt var hur dyrt allting var. Vi inkluderade priset i huset dock och räknade arkitektkostnaderna, byggarbetet och hela kalaset tillsammans med huset. Var husets läge, slutprodukt och allt som haver värt alla kostnader? Hade vi kunnat sälja huset i vinst efter bygget?

Svaret var ja. Vi hade kunnat sälja huset i vinst efter försäljningen. Vi gick därefter vidare.

Steg 2—hittat arkitekt, vad nu?

Vi tog kontakt med arkitektbyrån och visade upp dem marken vi hade—inspiration på olika villor vi tidigare sett och vad vi önskar ha själva. Arkitekten återkopplade snabbt med olika idéer och ritningar på diverse villor de byggt, och olika villor de hade tyckt passat. De hjälpte oss med visualiseringar, ritningar och presenterade oss en 3D rendering av villan. Vi kom överens om husbygget på marken vi köpt och därefter satte byrån igång.

Varje vecka återkopplade dem med status på arbetet och vi gick aldrig en dag med frågor. Varje gång vi kom att tänka på något så mejlade vi det åt arkitekten början av varje vecka och arkitekten svarade upp i klara och tydliga drag om vad som kunde, och inte kunde göras, och därefter inkorporerade vi de nya idéerna i husbygget.

Steg 3—att bygga huset

När arkitekten var klar så hjälpte de oss att hitta en byggfirma som kunde sätta allt i verk och därefter gick vi vidare.

Allt betalade vi för via bolånet och således satte vi kvar i gamla huset—då och då gick vi förbi husbygget och tittade till läget, status på allt och dylikt, därefter begav vi oss hem igen.

Ett halvår senare var huset beboeligt och vi flyttade in. Byggarbetet fortsatte dock runtomkring huset men nu kunde vi äntligen bo i huset och njuta av det nya husbygget.

Att gå från utan hus till en fullt fungerande och klar villa är ingen enkel utmaning, men en oerhört rolig sådan, så länge man är klarsynt och vet hur processen går till. Det är inte svårt alls och allt fler borde bygga sina egna hem. Kostnaderna är inte alls höga när man jämför med bostadsrätter i innerstaden, utan att bygga eget lite utanför innerstaden är lika värt och i de flesta fall ännu mer värt än bostadsrätten.

Ha det i åtanke när ni tänker flytta någonstans nytt då att inte ta vara på bostadsmarknaden och bygga eget i dagsläget är ett slöseri. Ta tillfället i akt—bygg ditt drömhus medan det fortfarande är enkelt!